Zeep besparing

Overgenomen van een krantenknipsel van plm. 1941.

 

WENKEN VOOR ZEEPBESPARING

 Zeep en zeeppoeder worden vervaardigd van grondstoffen, die ook andere voor den oorlog belangrijke doeleinden dienen; daaruit volgt, dat het civiele verbruik zich beperkingen moet opleggen. Wij nemen daarom alle middelen te baat, die ons zeep helpen sparen, zonder dat het waschgoed wordt aangetast Twee van dergelijke middelen, die onze grootmoeders reeds hebben geprobeerd en met succes, volgen hier:

  1. Wasschen met klimopblaren:

125  gram klimopblaren worden vijf minuten gekookt in twee liter water. Men voegt hieraan zes liter water toe en gebruikt dit wasmiddel koud, voor wollen goederen even lauw. Het is bijzonder geschikt voor donkere  wollen kleding en zijden goederen.

 

  1. Kastanjeloog:

6 kastanjes raspen of in kleine stukjes snijden (als de loog voor lichte stoffen wordt gebruikt, de kastanjes van te voren pellen), vier liter zacht water (liefst regenwater) en overgieten en 4 uur toegedekt laten staan. Dan de oplossing door een zeef of doek zeven en verwarmen. Zij schuimt en reinigt als goed zeepwater en is bijzonder geschikt voor het wasschen van onze kousen, blouses en andere fijne wasch. Ook bruikbaar voor de reiniging van vloeren en keukenmeubelen.

www.oud-schoonebeek.nl