Bonenbrij
Bonenbrij
Een typisch Drents streekgerecht, met als hoofd ingrediënt bruine bonen.
Ingrediënten
- 400 gram bruine bonen
- suiker
- zout
- 250 gram mager rookspek
- 250 gram boerenmetworst
- 30 gram bloem
- 5 deciliter karnemelk
- stroop
Bereidingswijze
Was de bruine bonen en laat ze in ruim water een nacht weken. Breng de volgende dag de bruine bonen in het weekwater met wat zout aan de kook en laat ze met het spek op een laag vuur in 1¼ uur gaar worden. Laat het laatste uur de metworst meekoken. Maak van de bloem met wat karnemelk een glad papje en schenk goed roerend, scheutje voor scheutje, de rest van de karnemelk erbij. Haal het spek en de worst uit de pan en roer vervolgens de karnemelkspap door de bruine bonen en bind er het kooknat mee. Warm de bonenbrij goed op, maar laat de brij niet aan de kook komen. Snijd het spek in dobbelsteentjes en de worst in plakjes. Schep de bonenbrij in een schaal en dien op met de spekjes en de plakjes worst erop. Geef de stroop er apart bij.