Spekdikken 1
Spekdikken
Een gerecht uit de veenkoloniën, maar ook in andere regio's bekend. Spekdikken.
Kleine pannekoekjes gebakken in een wafelijzer. Traditioneel werden spekdikken met oud en nieuw gegeten.Vroeger tijden werden ze gebakken in een wafelijzer boven het vuur. Later kwamen er elektrische wafelijzers op de markt.
Er zijn verschillende variaties op het recept van spekdikken, maar roggemeel, worst en spek komen vrijwel altijd terug als ingrediënt.
Ingrediënten
- 1000 g roggemeel
- 200 g margarine
- 500 g basterdsuiker
- 1 theelepel zout
- 3 eieren
- 350 g ontbijtspek
- 2 grote Drentse droge worsten
- Water
Bereiding
Smelt de boter. Deze mag niet bruin worden. Voeg de basterdsuiker en een halve liter water toe en roer alles tot de suiker is gesmolten. Voeg daarna de meel, zout en eieren toe. Voeg water toe naar eigen inzicht. Het moet lobbig beslag worden. Dikker dan pannenkoekenbeslag. Zet het beslag een nachtje weg.
Leg wat beslag op het ijzer en worst en spek toe. IJzer dichtknijpen, even wachten en smullen maar!