Knieperties ???

 Maandblad Drenthe januari 1954

(KNIEPERTIES)  

 

Feestdag in Assen

Er zijn in het leven veel gewone dagen, van twaalf in het dozijn. Maar zo af en toe is er, gelukkig, ook eens een echte hoogtijdag: een bruiloft, een verjaardag, een jubileum. En zoals het in het gewone leven is, gaat het ook in het leven van de provincie. Nauwelijks is de jaarwisseling achter de rug, of strijk en zet is de eerste hoogtijdag daar : ten provincie huize houdt de hoogste provinciale autoriteit zijn gebruikelijke nieuwjaarsreceptie.

Dit is één van die bijzondere dagen, waarop het altijd toch al zo propere Assen, zichzelf pleegt te overtreffen. De dienaren van de heilige Hermandad regelen in hun beste plunje het af en aan rijdende verkeer. Uit voor de. gelegenheid nog eens extra opgepoetste auto's bijna had ik karossen geschreven; dat had hier ook zeer wel gepast stappen prachtig uitgedoste notabelen met hun dames en glimmende hoge zijden. Direct al bij het binnentreden hangt tussen de palmen en laurieren en de wachtenden in de hal die zachte geur van mensen en door odeur gecamoufleerde motteballetjes, die kenmerkend is voor ieder galafeest.

Eindelijk is het grote moment daar. De opperbode, wit gehand schoend, zwaait de toegangsdeur open, en kondigt, niet te luid, maar toch duidelijk, de komst aan van de heer en mevrouw Drent of de heer en mevrouw Hollander. Een glimlach, een kort en minzaam onderhoud, en de heer en mevrouw Drent of de heer en mevrouw Hollander gaan, knabbelend op een zoute stengel of nippend aan een glaasje, onder in het geroezemoes van de feestelijk verlichte zaal, waar ze ik weet niet wie allemaal tegen het lijf lopen. En ook daar was het toch maar om begonnen, want de mens is tenslotte een gezellig wezen; zelfs de notabele.

 

 

 

www.oud-schoonebeek.nl