Van boerderij tot sauna
Coevorden Huis aan huis 16-07-2008
Van boerderij tot sauna
Door Huib D. Minderhoud
De boerderij aan de Europaweg 191 is gebouwd in· 1908 en dit jaar dus precies 100 jaar oud. Echter, de familie van Riet Anholts is nog veel ouder. Al in 1737 verwierf haar voorvader 'Wilm' alle goederen van zijn ouders op voorwaarde dat hij aan zijn broers Harm en Jan ieder '10 carolus guldens, een koe en een bedde met toebehoren' en aan zijn zuster Fennechien '40 carolus guldens, twee koeien en ook eenbedde met toebehoren' zou betalen. Ook toen was deze goede gewoonte dus' al in zwang. Om alleen-bezitter van het voorvaderlijk erfgoed te worden, moesten broers en zusters worden uitgekocht.
Wilm was 'tweepeerdsboer' op 'erve den Anholt', gelegen tussen Pikveld en Weijerswold. Omdat hij ook een herberg dreef, was het aan te bevelen hier 'an te holden', halt te houden en uit te rusten. Later ging de naam over op de hier ontstane boerschap. In het spraakgebruik kreeg Wilms· zoon Hendrik de toegevoegde naam Van den Anholt, kortweg gezegd Hendrik Anholt. De boerschap Anholt ligt nog altijd ten noorden van de Europaweg tussen Pikveld en Weijerswold en is via een kaarsrecht weggetje te bereiken. In de Franse tijd werd de toegevoegde naam officieel de achtenaam Anholt en nog later Anholts. Gerrit Jan Anholts, getrouwd met Jantje Eisen uit Schoonebeek, bouwde in 1908 de boerderij. Hij was zowel timmerman en aannemer, dus de werkzaamheden werden in eigen beheer uitgevoerd. Er zat daar een veengat en dat moest natuurlijk eerst opgevuld worden. Gelukkig lag er vlakbij in het oeverland van het Schoonebeker diep een 'landheugte' -een zandkop-; waar heel wat kruiwagens zand werden weggehaald. De eikenhouten stijlen werden gericht geplaatst en de eveneens' eiken gebinten en de andere samenstellende delen met pen/gat verbindingen vastgezet. Zo bouwde Gerrit Jan zelf zijn boerderij annex werkplaats. In de loop van de komende jaren zou hij nog heel, wat werken aannemen, waarónder o.a. de boerderijen van Klaassen, Hans, Geerlinks en Ellen in de buurt.
Kinderen
Gerrit Jan Anholts, in de wandeling 'Baosie' genoemd en Jantje kregen vijf kinderen. Zoon Hendrik trad in de voersporen van zijn vader en begon een zelfstandig aannemersbedrijf. Zoon Bertus ('Bets van Baosie') werd boer op de in 1908 gebouwde boerderij. Hij trouwde met Riek Beenen uit Anerveen en dit echtpaar kreeg twee dochters en één zoon. Bertus had maar een klein boerenbedrijf met zo'n vijf hectare land en zes à zeven koeien. Hij pachtte er elk jaar een paar hectare bij en kon dankzij het feit, dat hij met zijn paard regelmatig vrachten turf vervoerde, net rondkomen.
Veel geluk was het echtpaar echter niet beschoren. Bertus overleed in 1959, 40 jaar oud en Riek in 1960, 41 jaar oud. De drie kinderen werden ondergebracht bij familieleden en de boerderij werd voor twaalf jaar verpacht aan Jan Hans. Riet Anholts, de oudste dochter, ontmoette op vijftienjarige leeftijd Marinus Sliekers uit Coevorden en zij kregen direct al verkering. Het is nooit meer uit gegaan. Marinus was een zoon van de zeer bekende Coevorder buschauffeur Geert Sliekers, die jaren lang van zich deed spreken door zijn altijd opgewekt dienstbetoon. Riet bezocht de mulo in Schoonebeek en Marinus de Paul Krüger-ulo in Coevorden.
Toen Marinus politieagent in Haarlemmermeer werd, volgde Riet hem al spoedig als verpleegkundige aan het academisch ziekenhuis van de VU in Amsterdam. In 1968 trouwden ze en ze vestigden zich in Badhoevedorp, waar hun eerste kind geboren werd. Eind 1970 solliciteerde Marinus bij de gemeentepolitie van Hoogeveen en hij kreeg als standplaats Nieuw Moscou bij Hollandscheveld toegewezen. Daar gingen ze ook wonen en kon Riet nu parttime aan het werk in het Aleida Kramerziekenhuis.
Inmiddels waren de twaalf jaren pacht van Jan Hans verstreken en in overleg met de familie betrokken Riet en Marinus met hun twee kinderen na een inwendige verbouwing de boerderij. Volgens de beproefde methode van 1737 werden de broer en zuster van Riet uitgekocht, alleen kwamen er nu geen bedden met toebehoren en koeien aan te pas. Wel guldens! Marinus solliciteerde met succes bij de rijkspolitie in Schoonebeek, maar werd in 1975 benoemd tot postcommandant in Midwolde. Weer verhuisde het gezin om in 1979 in de boerderij terug te keren, omdat Marinus plaatsvervangend groepscommandant in Schoonebeek werd. Na in 1988 hier als groeps-commandant afscheid genomen te hebben, ging Marinus in 1993 als hoofdinspecteur met pensioen.
Een jaar later openden Riet en Marinus achter de boerderij hun eigen Sauna en Beauty centrum Anholts. Ze waren allebei echte saunaliefhebbers en gingen de uitdaging aan een eigen bedrijf met een capaciteit van 60 personen te beginnen. Nu kan het centrum 150 gasten ontvangen en beschikt het over een groot saunagedeelte achter de boerderij, een beautycentrum boven, een rustruimte annex restaurant in de boerderij en een kantoor in het voorhuis. Het echtpaar is inmiddels naar de bovenverdieping verhuisd. Aansluitend aan het saunagedeelte en de rustruimte strekt zich een prachtige afgeschermde tuin uit met hoogte verschillen en met een zwembad, een whirlpool en een koud dompelbad.
Uitbreidingsplannen voor verschillende moderne cabines worden voorbereid. Maar hoe modem ook, de boerderij uit 1908 is uitwendig in de oude staat bewaard.
Sta eens een moment stil bij dit 100-jarige monument.