Joskoouken (nieuwjaarskoeken)

Joskoouken (nieuwjaarskoeken)

Recept van mevr. Annechien Enting-Vedder (1892) uit Eext

 

1 pond gele suiker

1 pond stroop

Dit voegen bij 1 liter kokend water. Alles door elkaar roeren, laten afkoelen tot het mengsel koud is.

 

1 pond gerstemeel of roggenmeel

1 pond bloem

 

4 eieren klutsen en even laten staan

Ruim een half pond margarine laten smelten, laten afkoelen, hierop de geklutste eieren mengen (niet te lang klutsen)

 

Als het mengsel van water, suiker en stroop voldoende is afgekoeld, alles door elkaar mengen ongeveer 1 theelepeltje zout toevoegen (slicht)

 

Het meel pond voor pond voegen bij het verkregen mengsel. Water naar behoren toevoegen. Met een ronde lepel het baksel overbrengen van de beslagkom naar het bakijzer.

 

 

www.oud-schoonebeek.nl